Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme Döneminde Beslenme

Süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır; gebelik sürecinde vücut yağı olarak depolanan enerji ve besin gruplarından gelen ekstra enerji. Vücudunuz anne sütünü üretirken, kendi depolarından günde yaklaşık 100-150 kalori harcar. Işte bu durum birçok yeni anne için gebelik sürecinde kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük bir etkendir.

İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğin büyüme ve gelişimi için yeterli olacağından diyette enerji kısıtlanmasına kesinlikle gidilmemelidir. Özellikle emziklilik döneminin başlarında düşük kalorili diyet uygularsanız süt yapımı azalır. Ayda 2-4 kg arasındaki ağırlık kayıpları süt yapımını çok etkilemez. Ancak unutmayın ki ayda 4-5 kg’ın üstündeki ağırlık kayıpları tavsiye edilmez. Yani zayıflamak için düşük kalorili diyetler yapılmamalı, günde en az 1800 kkal enerji alındığından emin olunmalıdır. Bununla birlikte enerji içeriği yüksek, besin değeri düşük yiyecekler tüketmek süt yapımını artırmadığı için diyette yer vermek sadece hızla kilo alımına sebep olur. Ek enerji için, beş besin grubundan besin değeri yönünden zengin olan yiyecekler tercih etmelisiniz.
Bebek ek besinlere başladığında yani 6. Aydan sonra enerji alımı normal gereksinim seviyesine düşürülebilir. Zaten 1 yıl içinde de annenin doğum öncesi ağırlığa inmesi beklenir.

Emziklilik döneminde kalsiyum alımına özellikle dikkat edilmelidir. Yeterli düzeyde kalsiyum alınmadığı takdirde, vücudunuz kemiklerdeki kalsiyum depolarını kullanır. Kalsiyum kayıpları ise yaşınız ilerledikçe osteoporoz oluşumu için büyük bir risktir. Bu nedenle laktasyon sürecinde hergün 90 gr beyaz peynir ve 3 porsiyon süt-yoğurt- kefir tükettiğinizden emin olmalısınız.

 Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslendiğinizde, işlenmiş gıdalardan uzak durduğunuzda, tam tahıllardan ve bakliyattan oluşan bir karbonhidrat örüntüsü ile hayvansal kaynaklı yağları sınırlandırıp posa içeriği yüksek beslendiğinizde; günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketip, mevsiminde olanları tercih ettiğinizde ve çeşitlilik sağladığınızda zaten bütün vitamin & mineral gereksinimlerinizi karşılayarak bebeğiniz için sağlıklı süt salınımı gerçekleşecektir.

Laktasyonda su tüketimi çok önemlidir. Günde 3 litre su içmek süt salınımını ciddi oranda artırır.

Kendinizi rahat hissetmek için sabah bir fincan kahve içebilirsiniz ancak unutmayın kafein de diğer besinler gibi anne sütüne geçer; fazla tüketimi bebeğin uyku kalitesini düşürerek huzursuz hissetmesini sağlayabilir.

Çay tüketimi de 4-5 bardakla sınırlandırılmalı ve açık çay tercih edilmelidir. Yemekten hemen sonra içilen çay yiyeceklerdeki kalsiyum, demir gibi mineallalerin emilim oranını düşürerek besinlerin biyoyararlılığını azaltır.

Besinleri korumak amacıyla eklenen katkı maddeleri anne sütüne geçer, bu nedenle hazır meyve suları, gazlı içecekler, sucuk, salam, sosis , et suları, hazır çorbalar, boya maddesi içeren tüm ürünlerden uzak durulmalıdır.

Sebze ve meyvelerin üzerinde bulunan pestisitler (tarım ilaçları) anne sütünden geçişlidir. Bu nedenle sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak tüketiniz.

Soğan sarmsak, brokoli, karnabahar, acı baharatlar ve kuru baklagiller gibi lezzete sahip olan besinler, anne sütüne kötü bir tat verir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk yaratırken bazıları hiç farketmeyebilir. Bebeğinizde birtakım huzursuzluklar gelişirse bu besinleri daha az tüketin veya bir süre hiç tüketmeyin.

Benzer Makaleler İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler

Kuru meyveler vitamin & mineral deposudur, enerjinizi yükseltir, tatlı ihtiy...

Devamını Oku >
BİZ SİZİ ARAYALIM 0312 440 74 06
SİZİ ARAYALIM BİZE ULAŞIN