Yaşlılıkta Beslenme

Hayatımıza yaş eklemek ancak bedenimize yük eklememek elimizde.Yaşlılıkta bireylerin,gençlik dönemleriyle aynı besin öğelerine ihtiyaçları vardır. Genel olarak yaşlılık dediğimiz dönemde günlük ortalama 1600 kalorilik bir enerji alımı yeterli olacaktır.Ancak bu ihtiyacın besin öğeleri miktarı  cinsiyet,yaş ve kiloya bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hatta bazı besin öğeleri yaşlılık döneminde elzem rol oynamaktadır. Örneğin;

  1. Kalsiyum ihtiyacı artar. Büyüme durmuş peki niye ihtiyaç artmış diye soracak olursak cevap çok açıktır : kalsiyum kemik sağlığının ve yoğunluğunun korunmasında rol oynar. Bu sebepten yeterli ve dengeli kalsiyum alımı kemik sağlığını korurken kemik kırılmaları çatlamaları ve deformasyonlarını engeller.
  2. D vitamini ihtiyacı kalsiyum ile doğru orantılıdır. Yeterli kalsiyum alabilmek için haftada 3-5 gün 30 dk direkt güneş ışığından faydalanmak gerekmektedir. Ancak hava koşulları veya yeterli dışarı çıkma şansı yoksa mutlaka uzman tarafından önerilen D  vitamini takviyesi kullanılmalıdır. İhtiyacın yaş artışıyla birlikte artımı unutulmamalı alımın uzman tarafından arttırılması sağlanmalıdır.
  3. Yaşlılık sürecinde yaşanan yorgunluk halsizlik ve isteksizlik sorunlarının çözümü içinse Demir minerali ve C Vitamini ikilisinden yeterli alım sağlanmalıdır.

Yaşlılıkta karşılaşılabilecek yutma çiğneme güçsüzlüğü ve yemek yememe isteksizliğine karşı gerekli önlemler alınmalı,besin alımı sekteye uğratılmamalıdır.

İkinci baharınızın sağlıklı geçmesi için mutlaka diyetisyeninizden gerekli önerileri alınız.

BİZ SİZİ ARAYALIM 0312 440 74 06
SİZİ ARAYALIM BİZE ULAŞIN