Kahvaltının Önemi

Kahvaltının Önemi

Kilo vermek istediğimizde ilk olarak kahvaltı öğününü diyetimizden çıkarır, öğle yemeğinde zaten çalışmayan metabolizmanın da etkisiyle hafif bir atıştırma ile geçiştirmek çok da zor olmayacaktır fakat akşam yemeğinde kontrol iyice zorlaşacaktır. Bütün gün neredeyse hiçbir şey yemediniz, düşen kan şekerinizin etkisiyle acıktığınızı iyice hissetmeye başladınız , bunun üzerine bir de bu durumun yarattığı psikolojik baskı ile kontrollü yemek imkansız olur. Akşamın devam eden saatlerinde kan şekerindeki ani yükselme ve düşüşe bağlı tatlı ihtiyacı ve atıştırmalıklar başlar, zaten bütün gün hiçbir şey yemedim gibi masum bir düşünce yemeye devam edersiniz hem de günün en tehlikeli, en hareketsiz saatinde.

Kahvaltı ile güne başlayın. Gece uykuda minimumda seyreden metabolizmayı çalıştırmak için pratik bir kahvaltıdan daha iyi bir enerji kaynağı olamaz. Amaç metabolizmanızı çalıştırmak; enerji vermezseniz vücudunuz ne yazık ki harcamıyor. Aynen para kazanmazsanız harcama imkanınızın da olmayacağı gibi. Metabolizmanın çalışmaması sadece kilo problemini oluşturmaz beraberinde yaşam kalitenizi de düşürür. Gün boyunca halsizlik, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı oluşur. İdeal kilonuzu korumak, daha verimli ve enerjik bir gün geçirmek , çocuğunuzun derslerinde daha başarılı olmasını sağlamak için güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın ve tüm ailenizin kahvaltı yapmasına özen gösterin.

Protein, karbonhidrat ve yağ içeren; yani bütün makro besin ögelerini içeren bir menü olmalıdır. Yapılan çalışmalarda protein ağırlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak bütün gün kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olduğu gösterilmiştir. Örnek protein kaynağı yumurta kahvaltı için ideal besindir. Yumurtayı haşlanmış, bol sebzeli menemen veya peynir ile karıştırarak omlet şeklinde tüketebilirsiniz.  Yine iyi bir protein kaynağı peynir kahvaltı için ideal besindir. Eğer yağlı peynir tüketmeyi tercih ediyorsanız miktarını biraz daha sınırlandırmak gerekir. 2 dilim beyaz peynir kahvaltı için idealdir, aynı zamanda bol miktarda kalsiyum içerdiği için sağlıklı iskelet sistemi için her gün tüketmek gerekir. Kahvaltı öğününün diğer bir vazgeçilmesi zeytindir. Zeytin bitkisel kaynaklı yağ içerir, ekstradan yağ ile soslamaya gerek yoktur. Zeytin tüketirken en çok dikkat edilmesi gereken nokta çok tuzlu olmaması, çünkü sağlığımızı korumak için şeker ve undan ne kadar uzak duruyorsak tuzdan da aynı şekilde uzak durmamız gerekir. Zeytini sudan geçirip tüketmek daha sağlıklıdır, tuzun eksikliğini hissetmemek için baharat ve limon suyu kullanabilirsiniz. Kahvaltıda bol yeşillik söğüş sebze tüketmek güne daha sağlıklı daha çok vitamin ve mineral alarak başlamanızı sağlar ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir.

En çok sorulan soru, ekmek. Kahvaltı dahil her öğün ekmak tüketmek gerekir, fakat tam tahıllı olmalı ve ölçülü miktarda tüketilmelidir.

Sağlıklı bir beslenme profilinin temelinde tam tahıllar bulunur. Tam tahıllar tahılın üç kısmını da içermeli; kepek, öz , endosperm. Tahıl öğütüldüğünde besin değerinde kayıplar olur. Tam tahıllı besinler fitokimyasallar, antioxidanlar, kompleks karbonhidratlar, lif, vitamin ve minerallerin ( demir, magnezyum, çinko, bakır) zengin bir karışımızı içerir.

Kan şekerini daha yavaş yükselttiği için ani açlık hissini azaltır ; şeker dengesini sağlar, lif oranı yüksek olduğu için barsak sistemini hızlandırarak sindirim sistemini çalıştırır; metabolizmayı hızlandırır.

Bununla birlikte yapılan çalışmalarda Tam Tahıllı Besinlerin koroner kalp hastalığı, Tip 2 Diyabet, obezite ve bazı kanser türlerinin görülme riskini azalttığı vurgulanmıştır. İşte bu nedenle günün en önemli öğününde soframızda tam tahıllı ekmeğe yer vermek gerekir.

Benzer Makaleler İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Diyet Neden Kişiye Özel Olmalıdır

Yaş, Kilo, Cinsiyet, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Hormonlar Metabolizma Hızın...

Devamını Oku >
12 Adımda Zayıflayın

Kilo Vermekte Zorlanıyorsanız Bu Yazıyı Mutlaka Okuyun.

Devamını Oku >
BİZ SİZİ ARAYALIM 0312 440 74 06
SİZİ ARAYALIM BİZE ULAŞIN