Kurban Bayramında Beslenme

Kurban Bayramında Beslenme

Bayramlar geleneklerimizi yaşama fırsatı sunarken,  çocukluk hatıralarımızla buluşturur, sevdiklerimize kavuşturur…

Günlük yaşam rutinden uzaklaştırır bizi bayramlar . Beslenme düzenimizin de değişmesini sağlar. Sağlıklı bir bayram geçirmek daha güzel hatıralar biriktirmek için beslenme ile ilgili birkaç kurala uymanız yeterli.

Kurban bayramında şeker bayramından farklı olarak et tüketimi artar. Kırmızı et iyi bir protein kaynağıdır ki protein de kasların yapıtaşını oluşturur. Iyi bir demir ve B grubu vitaminleri deposudur. Fakat aşırı tüketimi aşırı yağ ve kolesterol almanıza neden olur.

Normalde haftada 2-4 gün tüketilmesini önerdiğimiz kırmızı et tüketimi bayramın ilk günü kahvaltı öğünü ile başlar ve tüm bayram boyunca devam eder. Bu da kan yağlarının ve kandaki ürik asit değerinin artmasına neden olur.

Bayram sabahlarında gün erken başlasa da kurban ve bayram telaşı derken kahvaltı saati öğle yemeği saatine kayar. Güne erken vakitte ufak bir kahvaltı ile başlamak uykusuzluk, halsizlik gibi yorgunluk belirtilerini alır üzerinizden üstelik ailece yapılacak uzun kahvaltı saatinde iştah kontrolünü sağlamanız da çok daha kolay olur.

Kurbalıklar hijyenik ortamlarda sağlıklı bir şekilde kesilmeli ve kurbanlığınızın veteriner kontrolünden geçtiğine emin olmalısınız.  Kesimden sonra etin en az 1 gün süre ile buzdolabında bekletilmesi sertliğini alır, böylece çok daha kolay pişer ve sindirimi de yine aynı şekilde çok daha kolay olur.

Eğer et stoklayacaksanız porsiyon miktarlarına ayırdıktan sonra dondurmanız gerekir, çünkü çözünen etin tekrar dondurulması mikrobiolojik açıdan tehlikelidir yani besin zehirlenmelerine neden olabalir.

Etinizi en sağlıklı pişirme yöntemi ızgara, haşlama, fırında veya bol sebze ile tencerede pişirme yöntemleridir. Mangalda et pişirirken etin ateşten 15 cm uzakta olduğundan emin olun, yanmış yağ ateş üzerine damladığında çıkan dumanda kansorojen madde oluşturur, bu nedenle yağı altta toplayan eğimli mangal kullanmaya dikkat edin.

Kurban bayramında birkaç kurala uymanız sindirim problemlerinden sizi korur;

Çorba mide dostudur ayrıca aşırı besin tüketimini engeller, bu nedenle öğünlere mutlaka çorbaile başlayın.

Bol limonlu salata ve zeytinyağlı sebze yemeklerini  sofranızdan eksik etmeyin. Et iyi bir vitamin mineral deposu olmasına karşın C ve E vitaminlerini içermez.

Asitli içecekler yerine menüye tuzsuz ayran veya cacık ilave edin.

Ekmek olarak çok tahıllı esmer ekmeği tercih edin.

Pirinç pilavı ve makarna yerine kuru bakliyatları veya bulgur pilavını tercih edin.

Günde 2 porsiyon meyve yemeyi unutmayın.

Şerbetli ağdalı hamur tatlıları yerine sütlü tatlı veya meyve tatlılarını tercih edin.

Ziyaretlerele birlikte aşırı çay kahve tüketiminden kaçının, bitki çaylarına yer verin özellikle rezene, papatya ve ıhlamur çayları sindirim sisteminizi rahatlatır.

Günde 10 bardak su içmeye özen gösterin.

ve son olarak tatili br fırsata dönüştürüp dışarıda daha fazla zaman geçirerek fiziksel aktivitenizi artırın.

Özellikle kalp damar hastalığı, diyabeti, yüksek tansiyonu veya böbrek hastalıkları olanlar  hastalıklarına özgü uyguladıkları beslenme düzenin dışına çıkmamalılar.

Benzer Makaleler İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Karaciğer Yağlanmasında Sağlıklı Beslenme Öneriler...

Karaciğer Yağlanması nedir? Karaciğer sağlığını korumak için nasıl beslenmel...

Devamını Oku >
Sağlıklı Oruç Tutabilmenin Sırrı

Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri.

Devamını Oku >
Yaz’a Özel Beslenme

Aşırı Sıcak Havalarda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri.

Devamını Oku >
Diyet Neden Kişiye Özel Olmalıdır

Yaş, Kilo, Cinsiyet, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Hormonlar Metabolizma Hızın...

Devamını Oku >
BİZ SİZİ ARAYALIM 0312 440 74 06
SİZİ ARAYALIM BİZE ULAŞIN